OCENA 4,5/5
Dzień wcześniej 400g rodzynek moczymy w spirytusie lub rumie. Na drugi dzień odsączamy rodzynki, a alkohol zachowujemy do masy czekoladowej. Dodatkowo na koniec będzie potrzebny dżem z czarnej porzeczki.
Biszkopt jasny - zrobiłam wg własnego wypróbowanego przepisu (TU)
oryginalny przepis na biszkopt:
- 6 jaj,
- 1 szkl. cukru,
- 1 szkl. mąki,
- 1 płaska łyżeczka proszku.
Masa budyniowa:
Składniki:
- 2 1/2 szkl. mleka,
- 4 łyżki cukru,
- 2 budynie czekoladowe,
- 1 margaryna.
Masa czekoladowa z rodzynkami:
Składniki:
- 1 czekolada mleczna i gorzka,
- 1/2 masła.
Przełożenie:
Rozpołowić biszkopt na pół. Na jednej z połówek posmarować dżem. Przełożyć 1/2 masy budyniowej. Przykryć drugą częścią biszkopta i skropić drugą połową alkoholu z rodzynek. Równo nałożyć drugą część masy budyniowej. Po przestudzeniu wyłożyć masę czekoladową z rodzynkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz