CHLEB PSZENNY Z MAŚLANKĄ - pięknie rośnie :)
Ten chlebek jak poprzednie robiłam na podstawie przepisu z broszurki "Chleb domowy wypiek" Pawła Mardera str. 10. Pięknie urósł, najlepiej w porównaniu do poprzednich, wychodził z foremki.
OCENA 5/5
Składniki na formę 20 x 11:
- 500 g mąki pełnoziarnistej pszennej (użyłam 250 g mąki pszennej i 250 g mąki pełnoziarnistej żytniej)
- 30 g drożdży,
- 100 g słonecznika (użyłam 50 g słonecznika i 50 g lnu),
- 500 ml maślanki,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli.
Mieszamy razem wszystkie składniki w misce. Wyrabiamy ciasto, książka podaje zwykle 15-20 min. wyrabiania, osobiście tak długo się nie bawię, najwyżej 3 min. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz. Następnie przekładamy do foremki (ja smaruje olejem i obsypuję mąką) na 30 min. Po tym czasie pieczemy ok 50 min. w 200 st. C. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz