OCENA 4/5
Składniki na małą formę tortową:
- 1/2 szklanki cukru + 1/4 szklanki wody (na karmel)
- 1/2 szklanki cukru, (następnym razem mniej)
- 100 g masła,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 3 jajka,
- 1 łyżka olejku waniliowego,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku,
- sól,
- 2-3 gruszki.
Moim zdaniem moja kolejność czynności przy wykonaniu ciasta jest lepsza więc podaje:
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia (tak zrobię następnym razem). W przepisie oryginalnym było napisane, że tylko natłuszczamy blachę. Ale karmel wyciekł i zapaskudził piekarnik. Więc Wy podejmijcie decyzję.
- Obieramy gruszki i kroimy na plasterki.
- Na patelni (mnie teflonowa) rozpuszczamy cukier i wodę mieszając do rozpuszczenia cukru. Potem tylko przechylamy (nie mieszamy) lekko miksturę na patelni do momentu uzyskania lekko brązowego karmelu.
- Karmel wylewamy do foremki, natychmiast wykładamy na niego gruszki.
- Przygotowujemy ciasto dodajemy kolejno po 1 jajku i olejek.
- Następnie po łyżce mąki rozmieszanej z proszkiem i solą.
- Ciasto wylać na gruszki.
- Piec ok 45 min. w 180 st C. Sprawdzić patyczkiem.
- Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 min. i wyjąc z foremki.
- Odczekać do wystygnięcia z jedzeniem, jeśli zdołacie. :))Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz