OCENA 5/5
Składniki:
Ciasto:
- 600 g mąki,
- 2/3 margaryny lub masła, (ja dałam pół na pół) - rozpuszczone,
- 2 jaja,
- 30 g drożdży,
- 2/3 szkl. gęstej śmietany.
Farsz:
- 600g gotowanego drobiowego mięsa,
- pół szkl. tłustego rosołu,
- 1 ugotowana marchewka,
- 1 łyżeczka suszonego lub świeżego kopru,
- 5 ząbków czosnku,
- jeśli rosół nie był słony to łyżeczka vegety,
- pieprz,
- sól.
Farsz nakładamy na jeden z brzegów ciasta na szerokość 3 palców. Spora ilość by paszteciki były mocno nafaszerowane. Zawijamy ruloniki tym końcem z którego nakładaliśmy farsz. Odcinamy rulonik, który kolejno przecinamy na ok 4-5 cm by powstały paszteciki. Pieczemy ok 20 min w 200 st. C na złoty kolor.
Paszteciki najlepiej smakują z barszczem czerwonym własnej roboty na zakwasie lub z domowym keczupem (przepis TU ) czy też z domową pastą paprykową. Palce lizać, dosłownie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz