Kluski śląskie
Tradycyjny dodatek do kotleta w polskim domu - kluski śląskie. Bardzo proste w wykonaniu. Dla niecodziennego smaku można dodać zioła by kluski stały się zaskakującym daniem.
OCENA 5/5
Składniki:
- 4 duże ziemniaki ugotowane,
- mąka ziemniaczana,
- jajko,
- zioła wg uznania ( u mnie majeranek ok 1 łyżki)
- sól.
Najlepiej gdy ziemniaki jeszcze są ciepłe przepuścić je przez praskę do miski. Wtedy łatwiej to zrobić niż gdyby były zimne. Gdy ziemniaki wystudzą się spłaszczamy je łyżką i wybieramy 1/4 ziemniaków w to miejsce dajemy mąkę ziemniaczaną (tą 1/4 ziemniaków przekładamy na wierzch tych 3/4 co zostało). Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy puszyste ciasto na kluski. Formujemy w kuleczki mieszczące się w dłoni, lekko przyduszamy i robimy charakterystyczny dołek palcem. Kładziemy na talerz opruszony mąką (by nie przywarły do talerza). Wrzucamy kluski na gotująca się wodę. Po wypłynięciu mają się gotować 4-5 min. Wybieramy łyżką cedzakową. Można je okrasić skwarkami/kiełbaską i cebulką jako samodzielne danie. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz