Risotto z brązowym ryżem
Dzień włoski z risotto w roli głównej. Smaczna potrawa. Mój mąż jest specjalistą w jej wykonaniu.
OCENA 5/5
Składniki na 2 porcje:
- 100 g ryżu brązowego,
- ok. 3 - 4 łyżeczki bulionu/rosołu,
- 2 małe cebule,
- 5 dużych pieczarek,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 1/2 papryki żółtej,
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka suchego/mrożonego kopru,
- sól, pieprz,
- olej.
Na rozgrzaną patelnię z olejem wsypujemy ryż (tym razem brązowy), krótko smażymy. Dodajemy cebulkę drobno pokrojoną. Zalewamy 3 chochelkami bulionu i dusimy pod przykryciem aż ryż będzie al dente. Sprawdzamy żeby płyn nie odparował, w razie czego dolewamy go trochę wedle konieczności. Kroimy pieczarki, paprykę. (Można dodać ogórka konserwowego i kiełbaskę podsmażona na oleju, wzbogaci to smak). Dodajemy przyprawy do smaku. Wszystko dusimy ogólnie ok 40 min. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz