PIERNICZKI BEZ MIODU MIĘCIUTKIE
Przepis mam stąd. Jest tam wiele pochlebnych opinii o tym przepisie, więc nie ma co się opieprzać tylko trzeba wypróbować :)) Pierniczki są bardzo mięciutkie, trochę mnie to zmartwiło bo wolę twarde ciastka. W smaku są bardzo kakaowe.
OCENA 4 / 5
Składniki:
- 1/2 kg mąki,
- 200g cukru pudru,
- 150 g zmielonych orzechów włoskich,
- 1 przyprawa do pierników,
- 3 łyżki kakao (następnym razem mniej - 1 łyżeczka),
- 2 płaskie łyżeczki proszku,
- 1 cukier waniliowy
- 250 g masła,
- 2 jaja,
- 2 łyżki mleka,
- 1 aromat pomarańczowy.
Wszystkie składniki lądują w misce. Zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy na ok 6 godz. do lodówki by ciasto stwardniało. Po tym czasie 1/4 ciasta wyjmujemy za pomocą łyżki na stolnice ( mam silikonową więc nie musiałam podsypywać mąką). Wałkujemy na ok 1/2 cm. Ciasto szybko przestaje być twarde więc polecam się uwijać. Najlepiej wychodzą ciastka wycinane kieliszkiem. Jeśli by wykrawać foremkami trzeba by pewnie dosypywać mąkę na stolnicę, nie próbowałam.
Pierniczki piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia w 200- 190 st C. Pieką się błyskawicznie więc należy uważać. Pierwszą partię lekko zwęgliłam :PP
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz