Czeskie knedle (czyli szybka wersja parowańców drożdżowych) z kapustką okraszoną kiełbasą żywiecką, a do tego wieprzowina z pikantnym sosem.
OCENA 5/5
Składniki:
- na kapustę
- 600 g ugotowanej kapusty,
- 4 plasterki kiełbasy,
- 1 cebula,
- pieprz, sól, szczypta kwasku lub sok z 1/2 cytryny.
Kapustę można zrobić dzień wcześniej czyli posiekać i ugotować do miękkości. Dodać trochę soli i kminku do wody, w której gotujemy kapustę. Odlewamy wodę. Następnego dnia dodajemy do niej kiełbasę pokrojoną na drobno, którą podsmażamy na oleju z cebulką. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i cytryną. Można podawać na ciepło i na zimno.
- na sos i mięso:
- 4 kotlety schabowe,
- 1 cebula,
- pieprz, sól, koper, curry wg uznania.
Mięso kroimy na kawałki wg uznania, u Nas było to ok 3-4 cm. Solimy, pieprzymy. Okraszamy mąką i podsmażamy na oleju, razem z cebulą. podlewamy wodą i dusimy do miękkości mięsa.
Knedel kroimy na kawałki 2 centymetrowe. Parujemy ok 10 min. na specjalnym sitku w garnku z małą ilości wody (ok 1-2 cm wody). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz