DIETETYCZNY OBIAD - POTRAWKA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
Coś mnie tknęło by wziąć się za czerwoną soczewice. Wiadomo, że jest bardzo zdrowa, a do tego smaczna i prosta w przygotowaniu więc obiad się szybko zrobił. Pychota. W sam raz na jesienne obiady.
OCENA 5 / 5
Składniki:
- 1/2 szkl. soczewicy (czerwonej),
- 1 duży pomidor,
- 1 mała czerwona papryka,
- 1 średnia lub 2 malutkie cukinie,
- przyprawy do smaku ( pieprz, sól, kminek, oregano)
- można dodać marchewkę i kawałek kiełbaski by wzbogacić smak.
Soczewicę wrzucić na gotująca się wodę (1 1 /2 szkl). Często mieszać i nie przykrywać szczelnie garnka. Gotować ok 10 min. Do garnka wrzucić pokrojone drobno warzywa i ok 10 - 15 min gotować na małym ogniu, mieszając. Doprawić i zajadać gorące. :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz