dziś przepis do domowej spiżarni. Przepis jest z książki "Anielska kuchnia siostry Anieli. 178 najlepszych przepisów" str. 163. Bardzo smaczna sałatka np. do kanapek lub 2 dania. Nie trzeba iść do sklepu w śniegu, wystarczy sięgnąć na półkę z przetworami.
OCENA 5 / 5
Składniki:
- 2 kg cukinii,
- 25 dag cebuli,
- 2 papryki czerwone,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżki pokrojonej zielonej pietruszki,
- 1 łyżka soli,
- 1/2 szkl. octu 10%,
- 1/2 szkl. cukru,
- 1/4 szkl. oleju,
- 1 łyżeczka gorczycy.
Cukinię poszatkować na plastry, nie obierając (jeśli ma miękką skórkę, tzn. jeśli paznokieć wchodzi w skórkę). Jeśli jest duża wyjąć środek z pestkami. Cebulę pokroić w półplasterki, paprykę w paski, czosnek w plasterki. Wszystkie składniki dodać, wymieszać, odstawić na 2 godz. Włożyć do słoików i pasteryzować 15-20 min. Smacznego!
Moja rada: można do tej sałatki dodać też ogórki kiszone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz