dziś na tapecie smakowity pleśniak, dziś w wersji z orzechami włoskimi i śliwkami. Wersji jest mnóstwo. Ciekawa jestem jak by smakował w wersji truskawkowo - kokosowej? Ciasto idealne do małej kawki.
OCENA 5 / 5
Składniki na wersję podstawową wg przepisu mojej mamy:
- 5 żółtek i białek,
- margaryna (ja wolę masło),
- 1/2 szkl. cukru,
- 3 łyżeczki proszku,
- 3 szkl. mąki,
- owoce (wg uznania).
Podzielić na 2 części. Jedna zetrzeć na tarce (duże oczka) na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą na chwilę wkładamy do zamrażarki. Na to wykładamy owoce, a potem pianę z białek i cukru. Na wierzch druga porcja ciasta starta na tarce. Piec 30-40 min. w 180 st. C. Ja dodałam stare orzechy na pierwszą warstwę ciasta. Smacznego!
Moje rady: Zamiast świeżych owoców można dodać np. brzoskwinie z puszki lub dżem, a do ubitych białek kisiel (proszek).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz