OCENA 4,5 / 5
Ciasto ciemne zrobiłam wg przepisu na murzynka wg przepisu mamy.
Składniki:
- 1 margaryna,
- 1 1/2 szkl. cukru,
- 1 szkl. mleka,
- 3 łyżeczki proszku,
- 3 łyżki oleju (opcjonalnie),
- 4 jaja,
- 4 łyżki kakao.
Piec ok 45 min w 180 st C. Smacznego!
Ciasto jasne to biszkopt przepis na moim blogu TU
Krem miętowy składniki:
- 500 ml śmietany kremówki 30% z lodówki,
- 500 g serka mascarpone z lodówki,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki likieru miętowego,
- 1 łyżka spirytusu z miętą ( jak nie posiadacie takiego wyrobu własnego to jeszcze jedną łyżkę likieru),
- 1 -2 fiolki zielonego barwnika (ja użyłam jedną, ale na drugi raz użyję dwóch).
- 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej,
- 40 g masła.
Na drugi raz trzeba będzie użyć podwójnej ilości składników by ciasto było bardziej czekoladowe. Wiem wiem kalorie też się podwoją :P
FAZY PRZEŁOŻENIA:
- Biszkopt i murzynek dzielimy na 2 blaty. Czyli mamy 4 części. Każdą możemy skropić miksturą z 1/2 szkl. naparu z mięty (wystudzonego) z połączeniem 1/3 szkl. likieru miętowego.
- Formujemy tort: warstwa biała - kem - warstwa ciemna krem itd. Na wierzch polewamy czekoladą. Rozprowadzamy ją łyżą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz