ROGALIKI DROŻDŻOWE "Z LODÓWKI"
Ten przepis mam od mamy, która go przywiozła z Bydgoszczy z kursu od niewidomych i słabowidzących. Rogaliki są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.
OCENA 5/5
Składniki:
- 3/4 kg mąki,
- 3/4 szkl. mleka (ciepłe)
- 1 1/2 margaryny/masła (roztopione letnie)
- 3 jaja,
- 3 łyżki cukru,
- cukier waniliowy,
- 10 dag drożdży,
- nadzienie (marmolada, dżem, czekolada, owoce itd.)
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy mleko, drożdże, cukier waniliowy. Po paru min. dodajemy inne składniki i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 1 h. Ciasto rozkrajamy na 4-5 części. Każdą część rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wykrawamy trójkąciki jak na zdjęciu. Nakładamy nadzienie i zwijamy od szerszego końca. Pieczemy ok 20 min. w 200 st. C.
Dzięki nowemu nabytkowi, formie do pieczenia z dziurkami pieczenie rogalików było ekspresowe. Forma była dostępna w popularnym supermarkecie B...a.
By się ładnie świeciły można posmarować roztrzepanym białkiem. Po upieczeniu można np. polukrować. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz