BABKA PARZONA
Witam moich czytelników, a przynajmniej oglądaczy. :)
Może komentarz się kiedyś pojawi ? hihi :P
Babka parzona to szybkie i dobre ciasto, przerywnik dla ciast kremowych czy z owocami.
OCENA 5/5
Składniki:
- 1 szkl. mąki,
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szkl. cukru,
- 2 łyżki proszku,
- 5 jaj,
- 1 margaryna,
- 2-3 łyżki kakao.
Mąka + proszek wymieszać w misce. W drugim naczyniu utrzeć jaja z cukrem. Dodawać po trochę mąkę i ucierać mikserem. Margarynę roztopić w garnuszku i gorącą wlać do ciasta, dalej ucierać. 1/2 ciasta wlać do formy ( wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą), drugą część ciasta "kolorujemy" kakaem. Piec ok 40 min w temp. 180 st C. Smacznego!
Mi najbardziej smakuje 2 dnia. :)
RADA: Po upieczeniu można udekorować cukrem pudrem lub polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz