KARTACZE Z MIĘSEM MIELONYM
Dziś mój mąż przeszedł samego siebie. Ulepił pyszne kartacze jedne śląskie, drugie podlaskie. Okrasiliśmy je cebulką z sopocką na oleju. Palce lizać. Sex na talerzu hihi. :P
OCENA 5/5
KARTACZE ŚLĄSKIE:
Ciasto jak na kluski śląskie.
Składniki na dużą porcje:
- 800 g ziemniaków, (ugotowane, przestudzone)
- 1 jaja,
- 200g mąki ziemniaczanej,
- sól.
Wyrobić ciasto. 1/2 ciasta posłuży do zrobienia KARTACZY PODLASKICH.
Dodatkowy składnik:
- surowe starte, połączyć należy z 1/2 ciasta.
FARSZ:
- 500 g mięsa łopatki mielonej l;ub tłuste mięso mielone,
- pieprz,
- 1 średnia cebula (pokrojona w kostkę),
- kminek,
- oregano,
- sól,
Wszystkie składniki podsmażyć na oleju a następnie zblenderować na gładka masę. Farszem nadziewać placki ciasta i firmować w kuleczki (śląskie) lub podłużnie (podlaskie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz