jeśli lubicie chrupkie niespodzianki to coś dla Was.
Leczo było ze słoika, które zrobiliśmy w tamtym roku. Więc warto robić zapasy na zimę i kolejne miesiące.
OCENA 5 / 5
Zapiekanka. Zaskakująco dobra, za każdym razem.
Składniki:
- kilka pieczarek, pokroić wg uznania i odparować wodę smażąc bez tłuszczu na patelni,
- pół szklanki kaszy gryczanej (niepalonej) - ugotować wg przepisu, odcedzić i wystudzić,
- 15-20 cm kiełbasy typu zwyczajna lub toruńska, pokroić w talarki przesmażyć bez tłuszczu na patelni, + kilka plasterków wędliny,
- opcjonalnie papryka, tym razem nie było w lodówce, a szkoda,
- można dorzucić cebulę zeszkloną do smaku
- przyprawy do smaku, pieprz, sól, papryka ostra/słodka, zioła prowansalskie,
- 1 jajko, wbić do miski z pozostałymi składnikami (o temp. pokojowej/zimnych) i rozmieszać.
- jeśli ktoś lubi ser może też go dodać.
Podawać z leczem, keczupem lub pastą paprykową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz