poniedziałek, 22 września 2014

TORT MIĘTOWY Z MASCARPONE

Witka, dziś ciasto miętowe popularne w wielu krajach np. w USA. Mogło by zawojować dzień św. Patryka w Irlandii. Przepis oryginalny trochę zmieniłam. Oryginał znajdziecie TU

OCENA 4,5 / 5






Ciasto ciemne zrobiłam wg przepisu na murzynka wg przepisu mamy.

 Składniki:
  • 1 margaryna,
  • 1 1/2 szkl. cukru,
  • 1 szkl. mleka,
  • 3 łyżeczki proszku,
  • 3 łyżki oleju (opcjonalnie),
  • 4 jaja,
  • 4 łyżki kakao.
Trochę cukru + kakao + mleko do rondelka, wymieszać. By dobrze sie połączyły składniki można lekko podgrzać i mieszać. Do garnka wkładamy palmę, roztapiamy, dodajemy cukier. Pojawią się bąble piany. Spokojnie nie wybuchnie :)) Jak się połączą dodać kakao i chwilę gotować. Odstawić do wystygnięcia. (Można odlać 1/2 szkl. do polania ciasta). Jak polewa ostygnie dodajemy żółtka, potem mąkę i proszek. Białka ubijamy osobno na puch. Łączymy z murzynkiem lekko mieszając drewnianą łyżką. Można dodać olej, ale nie jest to konieczne.

Piec ok 45 min w 180 st C. Smacznego!

Ciasto jasne to biszkopt przepis na moim blogu TU

Krem miętowy składniki:
  • 500 ml śmietany kremówki 30% z lodówki,
  • 500 g serka mascarpone z lodówki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki likieru miętowego,
  • 1 łyżka spirytusu z miętą ( jak nie posiadacie takiego wyrobu własnego to jeszcze jedną łyżkę likieru),
  • 1 -2 fiolki zielonego barwnika (ja użyłam jedną, ale na drugi raz użyję dwóch).
W misce miksujemy kremówkę, mascarpone i barwnik by całość zgęstniała czyli 3-5 min. Dokładamy pozostałe składniki i chwilę miksujemy.
Polewa czekoladowa na wierzch wg oryginalnego przepisu:
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej,
  •  40 g masła.
Masło roztopić w małym rondelku. Po zdjęciu z gazu dodać posiekaną czekoladę, odstawić na sekundę by lekko ostygła. Po tym czasie wymieszać. Poczekać do lekkiego zgęstnienia.

 Na drugi raz trzeba będzie użyć podwójnej ilości składników by ciasto było bardziej czekoladowe. Wiem wiem kalorie też się podwoją :P

FAZY PRZEŁOŻENIA: 
  1. Biszkopt i murzynek dzielimy na 2 blaty. Czyli mamy 4 części. Każdą możemy skropić miksturą z 1/2 szkl. naparu z mięty (wystudzonego) z połączeniem 1/3 szkl. likieru miętowego.
  2. Formujemy tort: warstwa biała - kem - warstwa ciemna krem itd. Na wierzch polewamy czekoladą. Rozprowadzamy ją łyżą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz