wtorek, 23 września 2014

BABKA PARZONA

Witam moich czytelników, a przynajmniej oglądaczy. :)
Może komentarz się kiedyś pojawi ? hihi :P

Babka parzona to szybkie i dobre ciasto, przerywnik dla ciast kremowych czy z owocami.

OCENA 5/5



Składniki: 
  •  1 szkl. mąki,
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 2 łyżki proszku,
  • 5 jaj,
  • 1 margaryna,
  • 2-3 łyżki kakao.
Mąka + proszek wymieszać w misce. W drugim naczyniu utrzeć jaja z cukrem. Dodawać po trochę mąkę i ucierać mikserem. Margarynę roztopić w garnuszku i gorącą wlać do ciasta, dalej ucierać. 1/2 ciasta wlać do formy ( wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą), drugą część ciasta "kolorujemy" kakaem. Piec ok 40 min w temp. 180 st C. Smacznego!
Mi najbardziej smakuje 2 dnia. :)

RADA: Po upieczeniu można udekorować cukrem pudrem lub polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz