poniedziałek, 1 września 2014

SAŁATKA Z CUKINII NA ZIMĘ SIOSTRY ANIELI

Witajcie, 
dziś przepis do domowej spiżarni. Przepis jest z książki "Anielska kuchnia siostry Anieli. 178 najlepszych przepisów" str. 163. Bardzo smaczna sałatka np. do kanapek lub 2 dania. Nie trzeba iść do sklepu w śniegu, wystarczy sięgnąć na półkę z przetworami.

OCENA 5 / 5



Składniki:
  • 2 kg cukinii,
  • 25 dag cebuli,
  • 2 papryki czerwone,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki pokrojonej zielonej pietruszki,
  • 1 łyżka soli,
  • 1/2 szkl. octu 10%,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 1/4 szkl. oleju,
  • 1 łyżeczka gorczycy.

Cukinię poszatkować na plastry, nie obierając (jeśli ma miękką skórkę, tzn. jeśli paznokieć wchodzi w skórkę). Jeśli jest duża wyjąć środek z pestkami. Cebulę pokroić w półplasterki, paprykę w paski, czosnek w plasterki. Wszystkie składniki dodać, wymieszać, odstawić na 2 godz. Włożyć do słoików i pasteryzować 15-20 min. Smacznego!

Moja rada: można do tej sałatki dodać też ogórki kiszone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz