poniedziałek, 29 września 2014

ROGALIKI DROŻDŻOWE "Z LODÓWKI"

Ten przepis mam od mamy, która go przywiozła z Bydgoszczy z kursu od niewidomych i słabowidzących. Rogaliki są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.

OCENA 5/5


Składniki:
  • 3/4 kg mąki,
  • 3/4 szkl. mleka (ciepłe)
  • 1 1/2 margaryny/masła (roztopione letnie)
  • 3 jaja,
  • 3 łyżki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 10 dag drożdży,
  • nadzienie (marmolada, dżem, czekolada, owoce itd.)
Do miski wsypujemy mąkę dodajemy mleko, drożdże, cukier waniliowy. Po paru min. dodajemy inne składniki i wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 1 h. Ciasto rozkrajamy na 4-5 części. Każdą część rozwałkowujemy na cienki placek, z którego wykrawamy trójkąciki jak na zdjęciu. Nakładamy nadzienie i zwijamy od szerszego końca. Pieczemy ok 20 min. w 200 st. C.
Dzięki nowemu nabytkowi, formie do pieczenia z dziurkami pieczenie rogalików było ekspresowe. Forma była dostępna w popularnym supermarkecie B...a. 

By się ładnie świeciły można posmarować roztrzepanym białkiem. Po upieczeniu można np. polukrować. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz