piątek, 26 września 2014

KARTACZE Z MIĘSEM MIELONYM

Dziś mój mąż przeszedł samego siebie. Ulepił pyszne kartacze jedne śląskie, drugie podlaskie. Okrasiliśmy je cebulką z sopocką na oleju. Palce lizać. Sex na talerzu hihi. :P

 OCENA 5/5





KARTACZE ŚLĄSKIE:

Ciasto jak na kluski śląskie.

Składniki na dużą porcje:

  • 800 g ziemniaków, (ugotowane, przestudzone)
  • 1 jaja,
  • 200g mąki ziemniaczanej,
  • sól.
Wyrobić ciasto. 1/2 ciasta posłuży do zrobienia KARTACZY PODLASKICH.

Dodatkowy składnik:
  • surowe starte, połączyć należy z 1/2 ciasta. 
FARSZ: 
  • 500 g mięsa łopatki mielonej l;ub tłuste mięso mielone,
  • pieprz, 
  • 1 średnia cebula (pokrojona w kostkę),
  • kminek,
  • oregano,
  • sól,
Wszystkie składniki podsmażyć na oleju a następnie zblenderować na gładka masę. Farszem nadziewać placki ciasta i firmować w kuleczki (śląskie) lub podłużnie (podlaskie).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz