niedziela, 28 września 2014

CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY Z SIEMIENIEM LNIANYM (LNEM)

Ten chlebek robiłam na podstawie przepisu z broszurki "Chleb domowy wypiek" Pawła Mardera str. 10. Zmieniłam typ mąki tam był graham. Chleb ładnie wyrósł. Bardzo dobrze smakuje, dzięki użyciu lnu ma ciekawy dodatek smakowy. Len jak wiadomo dobroczynnie działa na układ pokarmowy. O tych ziarnach można poczytać np. TU

OCENA 4,5/5

 


Składniki na formę 20 x 11:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g mąki żytniej,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 200 ml mleka, (musiałam dodać więcej)
  • 50 ml oleju,
  • 4 łyżki lnu,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli.
Wymieszać wszystkie składniki razem w misce. Zagnieść. Odstawić na 1 godz. Po tym czasie włożyć do foremki (keksówki małej) wyłożonej papierem do pieczenia. Czekamy dodatkową godz. by ciasto podrosło. Pieczemy ok 50 min. w 180 st C. Smacznego!

 RADA: Mleko lepiej lekko podgrzać by drożdże dobrze pracowały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz