sobota, 27 września 2014

PORZECZKOWIEC

witka, 
ciasto marzenie. Smakuje jak z najlepszych restauracji, bo ciasta ze zwykłych restauracji nie umywają się do niego. Przygotowywane na specjalne okazje lub na "chcice". :P

 OCENA 5/5



Ciasto :

Składniki:
  • 3/4 szkl. oleju,
  • 1/2 szkl. wody,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3/4 szkl. cukru.
Zagotować i ostudzić.

5 białek  + 1/2 szkl. cukru ubić na sztywno, dodać po jednym żółtku, dalej miksować. Wlać masę jajeczną do polewy i miksować. Następnie dodać 1 1/2 szkl. mąki + 1 łyżeczka proszku + 1 łyżeczka sody miksować na średnich obrotach. 
Piec ok. 50 min w 180 st C.

Masa serowa:

1 masło ubić z 6 łyżkami cukru pudru na puch. Dodać 3/4 dużego kubełka serka waniliowego z supermarketu B....a. Wymieszać.

Ciasto należy przekroić na pół, posmarować dżemem porzeczkowym, wyłożyć masę serową i przykryc drugim "kawałkiem" ciasta. Schładzamy w lodówce.

Masa śmietankowa:

Ubić 1/2 l śmietany kremówki 30% na sztywno dodając 1 łyżkę cukru pudru i 2 śmietanki fix. Wyłożyć na ciasto. Udekorować startą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz