wtorek, 23 grudnia 2014

MIĘTUSEK CZEKOLADOWY Z PIANKĄ

Przepyszne, orzeźwiające ciasto. Polecam na szczególne okazje i bez okazji :))



CIASTO:
  •  5 jaj,
  • 1 szkl. cukru,
  • 1 szkl. mąki tortowej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 płaska łyżeczka proszku.
Ja zrobiłam BISZKOPT  wg mojego sprawdzonego przepisu odjęłam 2 łyżki mąki za kakao.
DODATKOWO:
  • 600 ml śmietany 30%,
  • 3 czubate łyżki cukru,
  • 4 galaretki agrestowe lub jabłkowo-miętowe,
  • 3 szklanki soku jabłkowo-miętowego,
  • 6-7 jabłek,
  • 1 paczka landrynek miętowych,
  • 1 gorzka czekolada.
W 2 szkl. soku rozpuszczamy połowę landrynek (rozkruszonych), gdy zacznie wrzeć zestawiamy z ognia i rozpuszczamy 2 galaretki. Po ostudzeniu i lekkim stężeniu dodajemy jabłka starte na tarce i lekko przesmażone. Lub z weków ;)) Wykładamy na 1/2 biszkoptu (rozkrajamy go na pół). W pozostałym soku rozpuszczamy cukierki i galaretki. Po lekkim stężeniu dodajemy galaretkę do ubitej śmietanki z cukrem, miksujemy. Na jabłka układamy 2-gi blat ciasta, następnie krem śmietankowy i przypruszamy startą czekoladą. :))) Smacznego!



Przepis pochodzi z dodatku do gazety "Kropka TV", niestety nie wiem z którego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz