Chcica ciążowa rządzi się swoimi prawami, więc dziś na tapecie Seromakowiec mniam mniam :PP
Przepis znalazłam TU
Ciasto smakuje wyśmienicie, jest na kruchym spodzie. Do masy dodałam wiśnie z nalewki i rodzynki. Użyłam blaszki 24 x 24 cm. Ciasto odrobinę się kruszy więc jemy nad talerzykiem ;P
OCENA 5 / 5
Ciasto kruche:
- 1 szkl. mąki,
- 125 g masła ( użyłam masła i margaryny po 50 %),
- 1 jajko,
- 1/2 szkl. cukru,
- 1 łyżeczka proszku,
Masa makowa:
- 425 g masy makowej (połowa dużej puszki), (użyłam suchego maku, gotowałam 10 min. potem blendowałam),
- 2 łyżki miodu (użyłam syropu z agawy),
- 1 białko,
- 3 łyżki orzechów włoskich, posiekanych (użyłam 1/3 szkl. wiśni z nalewki),
- 2 łyżki płatków migdałowych (nie dodawałam),
- 4 łyżki rodzynek,
Masa serowa:
- 500 g dobrego sera z wiaderka (użyłam sera zwykłego, który zblendowałam),
- 50 g masła,
- 1 szklanka drobnego cukru (użyłam 3/4 szkl.),
- 2 jajka (dodałam 1 żółtko z masy makowej),
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz