DROŻDŻOWY CHLED Z ZIOŁAMI
Mięciutki jak puch, pełen ziół. Chlebek zainspirowany przepisem z broszurki "Chleb domowy wypiek" str. 19 tam był podany jako ziołowe bułki paluchy. Lekki chlebek, ładnie wyrósł. :)
OCENA 5 / 5
Składniki:
- 500g mąki,
- 2 łyzki cukru,
- 20 g drożdży,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 30 ml oleju,
- 250 ml letniej wody,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- jajko do glazury (nie stosowałam).
Wszystkie składniki wymieszałam razem w misce, wyrobiłam i odstawiłam do wyrośnięcia na 45 min. Następnie przełożyłam do formy na chleb wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiłam do wyrośnięcia na kolejne 45 min. Piec krótko ok 15 min. w 180 st C. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz