piątek, 5 grudnia 2014

CIASTO SEZONOWE Z MAŚLANKĄ I OLEJEM

Ciasto z przepisu teściowej. W wersji oryginalnej z kruszonką. 

OCENA 4 / 5


Składniki:
  • 1 szkl. maślanki,
  • 1 szkl. cukru (dodałam połowę),
  • 2 jaja,
  • 1/2 szkl. oleju,
  • 2 1/2 szkl. mąki,
  • cukier waniliowy,
  • 3 łyżeczki proszku
  • oraz owoce np. śliwki.
Ubić wszystkie składniki w misce mikserem lub wymieszać łyżką. 

Kruszonka:
  • 3/4 szkl. mąki,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 1/3 margaryny (rozpuszczona, przestudzona).
 Kruszonkę zagniatać widelcem.

Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Na ciasto wyłożyć owoce, na nie kruszonkę. Piec ok 40 min. w 180 st. C. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz