poniedziałek, 6 października 2014

RODZYNKOWIEC SIOSTRY ANASTAZJI

Przepis zaczerpnęłam z książki: "103 ciasta Siostry Anastazji" s. Anastazja Pustelnik FDC (str. 18 i 144). Jak w 10 % tak i w tym przypadku coś zapomniałam, tym razem tłuszczu do masy budyniowej. Może to i dobrze, bo ciasto i tak jest wilgotne, pieruńsko kaloryczne i słodkie. W smaku bardzo dobre szczególnie dżem i warstwa rodzynkowa. :))

OCENA 4,5/5





Dzień wcześniej 400g rodzynek moczymy w spirytusie lub rumie. Na drugi dzień odsączamy rodzynki, a alkohol zachowujemy do masy czekoladowej. Dodatkowo na koniec będzie potrzebny dżem z czarnej porzeczki.

 Biszkopt jasny -  zrobiłam wg własnego wypróbowanego przepisu (TU)

oryginalny przepis na biszkopt:
  • 6 jaj,
  • 1 szkl. cukru,
  • 1 szkl. mąki,
  • 1 płaska łyżeczka proszku.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać do formy. Piec 30-40 min. w 160-180 st C.

Masa budyniowa:

Składniki:
  • 2 1/2 szkl. mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 budynie czekoladowe,
  • 1 margaryna.
Ugotować budyń. Margarynę utrzeć, dodawać do niej po łyżce budyniu.

Masa czekoladowa z rodzynkami:

Składniki:
  • 1 czekolada mleczna i gorzka,
  • 1/2 masła.
Masło ogrzać i rozpuścić w nim czekoladę. Dodać rodzynki i połowę alkoholu.

Przełożenie:
Rozpołowić biszkopt na pół. Na jednej z połówek posmarować dżem. Przełożyć 1/2 masy budyniowej. Przykryć drugą częścią biszkopta i skropić drugą połową alkoholu z rodzynek. Równo nałożyć drugą część masy budyniowej. Po przestudzeniu wyłożyć masę czekoladową z rodzynkami. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz