środa, 22 października 2014

DIETETYCZNY OBIAD - POTRAWKA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Coś mnie tknęło by wziąć się za czerwoną soczewice. Wiadomo, że jest bardzo zdrowa, a do tego smaczna i prosta w przygotowaniu więc obiad się szybko zrobił. Pychota. W sam raz na jesienne obiady. 



OCENA 5 / 5

Składniki:
  • 1/2 szkl. soczewicy (czerwonej),
  • 1 duży pomidor,
  • 1 mała czerwona papryka,
  • 1 średnia lub 2 malutkie cukinie,
  • przyprawy do smaku ( pieprz, sól, kminek, oregano)
  • można dodać marchewkę i kawałek kiełbaski by wzbogacić smak.
 Soczewicę wrzucić na gotująca się wodę (1 1 /2 szkl). Często mieszać i nie przykrywać szczelnie garnka. Gotować ok 10 min. Do garnka wrzucić pokrojone drobno warzywa i ok 10 - 15 min gotować na małym ogniu, mieszając. Doprawić i zajadać gorące. :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz