wtorek, 7 października 2014

Czeskie knedle z kapustą, mięsem i pikantnym sosem

Jak patrze na zdjęcie to aż ślinka leci na wspomnienie tego obiadu. Mniam :)
Czeskie knedle (czyli szybka wersja parowańców drożdżowych) z kapustką okraszoną kiełbasą żywiecką, a do tego wieprzowina z pikantnym sosem.


OCENA 5/5




Składniki:

- na kapustę
  • 600 g ugotowanej kapusty,
  • 4 plasterki kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • pieprz, sól, szczypta kwasku lub sok z 1/2 cytryny.

Kapustę można zrobić dzień wcześniej czyli posiekać i ugotować do miękkości. Dodać trochę soli i kminku do wody, w której gotujemy kapustę. Odlewamy wodę. Następnego dnia dodajemy do niej kiełbasę pokrojoną na drobno, którą podsmażamy na oleju z cebulką. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i cytryną. Można podawać na ciepło i na zimno.

- na sos i mięso:
  • 4 kotlety schabowe,
  • 1 cebula,
  • pieprz, sól, koper, curry wg uznania.

Mięso kroimy na kawałki wg uznania, u Nas było to ok 3-4 cm. Solimy, pieprzymy. Okraszamy mąką i podsmażamy na oleju, razem z cebulą. podlewamy wodą i dusimy do miękkości mięsa.

Knedel kroimy na kawałki 2 centymetrowe. Parujemy ok 10 min. na specjalnym sitku w garnku z małą ilości wody (ok 1-2 cm wody). Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz