sobota, 18 października 2014

AROMAT EKSTRAKT Z POMARAŃCZY I CYTRYNY

Jestem ciekawa czy wyjdzie taki dobry jak opisują blogerki kulinarne. Na razie moje ręce ładnie pachną :)) Za kilka dni wypróbuję, okaże się :))


Składniki:
  • 1 duża pomarańcz lub 2 cytryny,
  • 125 ml wódki,
  • 125 ml wody.

Owoce wyparzamy wrzątkiem, wycieramy do sucha i odcinamy wierzchnią część skórki bez białej części. Wrzucamy skórki do słoika, zalewamy woda i wódką i zakręcamy. Wstrząsamy, odstawiamy do ciemnego miejsca. Co parę dni wstrząsamy słoikiem. Po 7 dniach już można użyć mikstury, ale najlepszy jest (ponoć) po 2 miesiącach. czyli akurat na święta :))
Termin przydatności: około 1 rok. Smacznego dodawania do ciast, ciasteczek hihi :)

Przepis z tej STRONY

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz