poniedziałek, 6 października 2014

Risotto z brązowym ryżem

Dzień włoski z risotto w roli głównej.  Smaczna potrawa. Mój mąż jest specjalistą w jej wykonaniu. 

OCENA 5/5




Składniki na 2 porcje:
  •  100 g ryżu brązowego,
  • ok. 3 - 4 łyżeczki bulionu/rosołu,
  • 2 małe cebule,
  • 5 dużych pieczarek,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 1/2 papryki żółtej,
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka suchego/mrożonego kopru,
  • sól, pieprz,
  • olej.
Na rozgrzaną patelnię z olejem wsypujemy ryż (tym razem brązowy), krótko smażymy. Dodajemy cebulkę drobno pokrojoną. Zalewamy 3 chochelkami bulionu i dusimy pod przykryciem aż ryż będzie al dente. Sprawdzamy żeby płyn nie odparował, w razie czego dolewamy go trochę wedle konieczności. Kroimy pieczarki, paprykę. (Można dodać ogórka konserwowego i kiełbaskę podsmażona na oleju, wzbogaci to smak). Dodajemy przyprawy do smaku. Wszystko dusimy ogólnie ok 40 min.  Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz