czwartek, 9 października 2014

ODWRACANE CIASTO Z GRUSZKAMI I KARMELEM

Jak to zwykle u mnie bez cudów się nie obyło, a mianowicie "dymy nad miastem", a dokładnie w kuchni. Dlaczego? Zapytacie. A no dlatego, że jak to bywa z pierwszym ciastem to nie wszystko wychodzi. Szkoda, że autorka przepisu nie uprzedziła, że należy zabezpieczyć dół piekarnika. To by obyło by się bez sensacji, a już myślałam, że ciasto szlak trafił, ale na szczęście wyszło przepyszne. Bardzo dobre, słodkie i wilgotne zarazem. Ciasto gruszkowe znalazł mój mąż TU

OCENA 4/5


Składniki na małą formę tortową:

  • 1/2 szklanki cukru + 1/4 szklanki wody (na karmel)
  • 1/2 szklanki cukru, (następnym razem mniej)
  • 100 g masła,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka olejku waniliowego,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 łyżeczka proszku,
  • sól,
  • 2-3 gruszki.
 
Moim zdaniem moja kolejność czynności przy wykonaniu ciasta jest lepsza więc podaje:

  1. Blachę wykładamy papierem do pieczenia (tak zrobię następnym razem). W przepisie oryginalnym było napisane, że tylko natłuszczamy blachę. Ale karmel wyciekł i zapaskudził piekarnik. Więc Wy podejmijcie decyzję.
  2. Obieramy gruszki i kroimy na plasterki.
  3. Na patelni (mnie teflonowa) rozpuszczamy cukier i wodę mieszając do rozpuszczenia cukru. Potem tylko przechylamy (nie mieszamy) lekko miksturę na patelni do momentu uzyskania lekko brązowego karmelu.
  4. Karmel wylewamy do foremki, natychmiast wykładamy na niego gruszki.
  5. Przygotowujemy ciasto dodajemy kolejno po 1 jajku i olejek.
  6. Następnie po łyżce mąki rozmieszanej z proszkiem i solą.
  7. Ciasto wylać na gruszki.
  8. Piec ok 45 min. w 180 st C. Sprawdzić patyczkiem. 
  9. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 min. i wyjąc z foremki.
  10. Odczekać do wystygnięcia z jedzeniem, jeśli zdołacie. :))Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz