czwartek, 2 października 2014

PASZTECIKI NA CIEŚCIE DROŻDZOWYM

Niebo w gębie- nie chwaląc się :P Spróbujcie, a przekonacie się sami. Ciasto drożdżowe, dzięki dodatkowi śmietany było bardzo "foremne", inne od tradycyjnego ciasta drożdżowego. Farsz bardzo smaczny. Paszteciki są najlepsze na ciepło wprost z piekarnika lub odgrzewane na szybko w mikrofali następnego dnia. Mrożone już nie są takie extra ale nadal są dobre na obiad na szybko w biegu. Nie zawsze jest czas na pichcenie. 

 OCENA 5/5



Składniki:

Ciasto:
  • 600 g mąki,
  • 2/3 margaryny lub masła, (ja dałam pół na pół) - rozpuszczone,
  • 2 jaja,
  • 30 g drożdży,
  • 2/3 szkl. gęstej śmietany.
Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy je np. na 4 części i każdą z nich wałkujemy na stolnicy lekko podsypując mąką. Formujemy prostokąt lub kwadrat.  Ciasto wałkujemy cieniutko.

 Farsz:
  • 600g gotowanego drobiowego mięsa,
  • pół szkl. tłustego rosołu,
  • 1 ugotowana marchewka,
  • 1 łyżeczka suszonego lub świeżego kopru,
  • 5 ząbków czosnku,
  • jeśli rosół nie był słony to łyżeczka vegety,
  • pieprz,
  • sól.
Mięso i marchewkę zemleć w maszynce do mięs. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ręką lub wymieszać łyżką do połączenia się składników farszu. 
Farsz nakładamy na jeden z brzegów ciasta na szerokość 3 palców. Spora ilość by paszteciki  były mocno nafaszerowane. Zawijamy ruloniki tym końcem z którego nakładaliśmy farsz. Odcinamy rulonik, który kolejno przecinamy na ok 4-5 cm by powstały paszteciki. Pieczemy ok 20 min w 200 st. C na złoty kolor. 

Paszteciki najlepiej smakują z barszczem czerwonym własnej roboty na zakwasie lub z domowym keczupem (przepis TU ) czy też z domową pastą paprykową. Palce lizać, dosłownie. 
Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz