Ciasteczka cynamonowe - podobne do pierniczków
Jak zwykle trochę modyfikuję, tym razem nie wyszła ona w 100% na zdrowie. Ciasteczka i tak choć nie wyrosły pod niebo smakują wyśmienicie cynamonowo.
OCENA 5/5
Przepis z "Kuchnia i kropka":
- 2 szkl. mąki,
- 3/4 szkl. cukru ( ja dałam 1/2),
- 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej (ciasteczka miały bardzo zwiększać objętość niestety tak nie było w rzeczywistości)
- 2 łyżeczki proszku ( to dodatek mojej mamy, gdy jej powiedziałam, że ciasteczka nie wyrosły. Uwarzą, że na 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku. Wypróbuje przy następnym pieczeniu),
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 3 czubate łyżki miodu
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki miękkiego masła
Wg przepisu należy podgrzać miód i wymieszać z mąką. Dodać inne składniki. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na ok 2 mm. Ja wykrawałam kieliszkiem by mi się zmieściły do słoika, ale jak jest duża gromadka dzieci lub dorosły łakomczuch można użyć szklanki doi wykrawania, będzie łatwiej z pieczeniem. Piec ok 7-10 min w 180 st. C. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz