Ciasto marchewkowe powstało w końcu.... dzięki inspiracji mojej kuzynki. Dostałam od niej przepis na ciasto z masłem, ale jakoś bardziej mnie ciągnie do ciasta z olejem. Więc dziś przepis Ewy Wachowicz na carrot cake. Przepis oryginalny: TU
OCENA 5 / 5
Składniki:
- 4 jajka (dałam 3),
- 1 szkl. cukru (dałam 3/4 szkl.),
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku,
- ½ łyżeczki sody,
- 1 szkl. oleju z pestek winogron,
- 1½ szkl. mąki,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ½ łyżeczki soli
- 1½ szklanki startej marchewki (dałam 2 duże marchewki),
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich.
Jaja + cukry ubijamy mikserem (3 min.). Dodajemy powoli olej i miksujemy. Dodajemy sypkie składniki, wszystko ubijamy. Na końcu marchewka i orzechy, mieszamy łyżką. Piec ok. 50 min w temp. 180 st C. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz