Bardzo fajne ciacho. Zrobiła je moja teściowa, a przepis usłyszała w Radiu Maryja (audycja kulinarna z 19.11.14r.). Wyszło świetnie, ma ładny pomarańczowo-żółty kolor, ma ciekawy niespotykany smak i zapach. Zaskakująco dobre.
OCENA 5 / 5
Składniki:
- 30g drożdży,
- 1 szkl. mleka,
- 100g tłuszczu,
- 1/2 kg dyni,
- 1 łyżka cukru,
- sól do smaku,
- 1 kg mąki,
- ( jajko rozbełtane do pomazania góry ciasta, ale ja nie polecam bo robi się nie fajna skórka na wierzchu).
Mleko + drożdże + trochę mąki = rozmieszać do gęstości śmietany. Dynie pokroić i rozgotować, zmiksować, przestudzić. Rozczyn + dynia + inne składniki = wyrobić i odstawić by wyrosło. Piec do suchego patyczka w 180 st C.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz