piątek, 28 listopada 2014

CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE

Mam ten przepis z "Moich Smaków Życia" nr 12/2013 str 42. Robiłam w tamtym roku na wigilię tak jak ciasteczka pomarańczowe. Ciasto wyszło lekko za suche. Przydał by się w nim np. budyń.  Już prawie rok minął, a dalej czuje jego smak w ustach jak sobie o nim pomyśle. :))

OCENA 4 / 5

Ciasto:

  • 1 łyżeczka proszku,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 70 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 3 żółtka.
Zagnieść ciasto z podanych składników. Trzeba podzielić ciasto na 2 części 2/3 i 1/3. Większą część wyłożyć na blaszkę. Włożyć do lodówki ciasto na blaszce i w kawałku.

Warstwa makowa:

  • 200 g maku,
  • 2 jaja,
  • 80 g cukru,
  • 1/2 łyżeczki proszku,
  • 1/2 łyżeczki aromatu rumowego/ migdałowego lub rumu czy amaretto,
  • 100g rodzynek.
Mak przygotować tradycyjne mieląc lub: sparzyć ze 2 razy wrzątkiem pozostawić na kilka godzin. Potem zblenderować na masę. Rodzynki zalać wrzątkiem na kilka minut. Odcedzić wodę. Jaja + cukier ubić na puch. Do maku dodać proszek, aromat i rodzynki wymieszać, na koniec ubite białka.

Warstwa kokosowa:
  • 150 g wiórek kokosowych,
  • 100 g cukru pudru,
  • 3 białka,
  • sól.
Białka + sól ubić na puch, dodawać po trochę cukru i dalej ubijać. Delikatnie wmieszać wiórki kokosowe. 

Blachę wyjąć z lodówki, na ciasto wyłożyć masę makową, następnie kokosową, na końcu zetrzeć na dużych oczkach tarki 1/3 ciasta. 
Piec ok 55 min w 180 st. C. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz