wtorek, 18 listopada 2014

KRUCHE ROGALIKI Z MASĄ ORZECHOWĄ

Pyszne, trzeba się kontrolować by nie wsunąć połowy na raz. Szczególnie gdy jest się głodnym :))

Niestety nie wiem skąd mam przepis. 

OCENA 5 / 5



Składniki na ciasto kruche:
  • 500g mąki, 
  • 200 g masła,
  • 200g cukru pudru (daje o 1/2 - 1/3 mniej),
  • 1/2 szkl. śmietany (tym razem dałam jogurt naturalny),
  • 2 żółtka,
  • 2 jajka,
  • skórka z 1/2 cytryny (by była wyczuwalna należy dodać więcej).
 Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godz, lub na godz do zamrażalki.

Nadzienie:
  • 250g zmielonych orzechów włoskich (mielę za pomocą blendera),
  • 100g cukru pudru ( dodaje mniej o 1/2-1/3),
  • 1 łyżeczka miodu (tym razem bez miodu),
  • 2 białka.
Wymieszać. Odstawić do lodówki  lub przygotować bezpośrednio przed pieczeniem.

Formujemy z ciasta okręci, nacinamy na trójkąty, nakładamy nadzienie i zawijamy od szerszego brzegu go wąskiego. :)

Pieczemy 15-20 min. w temp. 200 st. C. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz