sobota, 22 listopada 2014

CIASTO DYNIOWE - bez jajek

Bardzo fajne ciacho. Zrobiła je moja teściowa, a przepis usłyszała w Radiu Maryja (audycja kulinarna z 19.11.14r.). Wyszło świetnie, ma ładny pomarańczowo-żółty kolor, ma ciekawy niespotykany smak i zapach. Zaskakująco dobre.

 OCENA 5 / 5


Składniki:
  • 30g drożdży,
  • 1 szkl. mleka,
  • 100g tłuszczu,
  •  1/2 kg dyni,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól do smaku,
  • 1 kg mąki,
  • ( jajko rozbełtane do pomazania góry ciasta, ale ja nie polecam bo robi się nie fajna skórka na wierzchu).
Mleko + drożdże + trochę mąki = rozmieszać do gęstości śmietany. Dynie pokroić i rozgotować, zmiksować, przestudzić. Rozczyn + dynia + inne składniki = wyrobić i odstawić by wyrosło. Piec do suchego patyczka w 180 st C.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz