piątek, 5 grudnia 2014

DROŻDŻOWY CHLED Z ZIOŁAMI

Mięciutki jak puch, pełen ziół. Chlebek zainspirowany przepisem z broszurki "Chleb domowy wypiek" str. 19 tam był podany jako ziołowe bułki paluchy. Lekki chlebek, ładnie wyrósł. :)

OCENA 5 / 5


Składniki:
  • 500g mąki,
  • 2 łyzki cukru,
  • 20 g drożdży,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 30 ml oleju,
  • 250 ml letniej wody,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  •  jajko do glazury (nie stosowałam).
 Wszystkie składniki wymieszałam razem w misce, wyrobiłam i odstawiłam do wyrośnięcia na 45 min. Następnie przełożyłam do formy na chleb wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiłam do wyrośnięcia na kolejne 45 min. Piec krótko ok 15 min. w 180 st C. Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz