Mam dla Was przepis bardzo fajny, makowiec bez ciasta, bez jajek. Szybki w wykonaniu, nie licząc moczenia maku. Z masy gotowej też by był pewnie dobry. Przepis oryginalny jest tu.
Ja trochę pozmieniałam ale wyszedł bardzo dobry. Osobiście lubię makowce z ciastem drożdżowym, ale ten jest równie dobry, a mniej kaloryczny :)
Moje składniki ciut pozmieniane :P
- 500 g maku suchego, należy go moczyć kilka godzin (zalać wrzątkiem), odsączałam na sitku,
- 3 duże jabłka,
- ok. 1/2 - 2/3 szkl. cukru pudru,
- 350 g bakalii, u mnie głównie morele ( też śliwki suszone i żurawina),
- 100 ml oleju rzepakowego,
- ok. 2/3 szkl. mąki,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- trochę rumu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz